tirsdag 17. mai 2016

Bønnestuing med stout og tequila

Denne bønnestuingen skal stå lenge på komfyren, men blir helt rått god! Skal du lage stuingen samme dag som du serverer den, bør du begynne sju timer før maten skal på bordet (og bønnene legges i vann kvelden før). Den egner seg godt for frysing i porsjonspakker, så det er ikke dumt å lage en stor porsjon! Kjele med teflonbelegg egner seg forresten veldig godt til å langtidskoke bønner (mens det brenner seg lett i en støpejernskjele, selv om du passer godt på).

160g røde bønner
160g svarte bønner 
2 ss smør
1 ss olivenolje
1 løk
1 gulrot
1 selleristang
3 fedd hvitløk
1 rød paprika
1 grønn chili
150g tomatpuré 
1 ss tørket oregano
100g Dijon-sennep
1 ss salt
1 l vann
5 dl stout-øl
0,5 dl tequila
1 ss brunt sukker

Sjekk at det ikke er småstein og bøss i bønnene, skyll dem lett og sett dem så i en bolle med vann over natta. Dagen etter heller du av vannet, og setter bønnene til side. Varm smør og olivenolje i en passe stor kjele (helst en på rundt 4 liter til denne porsjonen). Finhakk løk, gulrot, selleristang, paprika og chili (skjær av toppen og fjern steiner og innmat først) sammen med hvitløksfeddene kjørt gjennom hvitløkspresse. La det småsteke til løken er gyllen. 
Ha i bønnene (uten vannet de har ligget i over natta), tomatpuré, oregano, sennep, salt og kaldt vann og kok opp. Når det koker, skru ned varmen og la det småkoke under lokk i fire-fem timer. Rør rundt hvert tjuende minutt ca. for å unngå at det brenner seg. Blir det for lite væske, kan du ha i litt ekstra vann, blir det for mye, skrur du opp varmen litt en stund. 
Etter fire-fem timer, har du i øl og tequila. (Jeg har i all tequilaen, men begynner med omtrent 2/3 av ølboksen og ser det an litt, så ikke stuingen blir for blaut.) La det småkoke et kvarter, ha så i brunt sukker, og mer øl hvis det ser litt tørt ut. La det putre et kvarter til, så rører du godt sammen så det blir en blanding av bønner som er hele og som har gått helt eller delvis i oppløsning. 

Ingen kommentarer: