tirsdag 17. mai 2016

Carnita - Tex-mex kjøttstuing med cola

Dette er en slags variant av pulled pork som blir helt vilt god, for eksempel i taco eller enchiladaer. Den skal stå lenge på komfyren, men klarer seg stort sett sjøl mens den står og småkoker. Begynn minst fem timer før servering, så er du sikker på at kjøttet faller helt fra hverandre.

1 kg nakkekoteletter
3 ss fuego kryddermiks (se nedenfor)
1 ss spisskarve (cumin)
1 lime
1 appelsin
1 ss soyasaus
5 fedd hvitløk
2 ss smør
5 dl cola (med sukker, ikke lettbrus!)

Skjær av bein fra nakkekotelettene, skjær opp i biter på rundt 3x3 cm. Ha alt kjøttet i en bolle, og rør sammen med det tørre krydderet. Press limen og appelsinen, og hell over all juicen sammen med soyasausen og hvitløksfeddene kjørt i hvitløkspresse, rør alt godt sammen i bollen. La det marinere i minst én time, gjerne over natta.
Ha smør i en kjele eller støpejernsgryte på middels varme, fisk kjøttbitene opp av marinaden og stek dem opp. Ikke kast marinaden! Når alt kjøttet har fått litt stekefarge, heller du oppi all marinaden igjen. Hell oppi cola til det dekker kjøttet, kok opp.
Når det koker, skru ned varmen og la det småkoke under lokk i 3-4 timer. Når kjøttet begynner å gå i oppløsning i en tjukk, mørk guffe er carnitaen klar til servering. Egner seg som fyll i taco eller enchiladaer, eller sammen med ris, kombinert med salsaer (for eksempel guacamole, salsa cocida og/eller salsa mexicana).

Fuego kryddermiks

3 ss paprikapulver
1 ts cayennepepper
1 ts kvernet hvitt pepper
1 ss kvernet svart pepper
1 ss hvitløkspulver
1 ss chilipulver
1 ss tørket oregano
1 ss salt

Ha alt krydderet i et syltetøyglass, skru lokket godt til, og rist til det er godt blandet. Det du ikke trenger til carnita, egner seg bra som allroundkrydder til grillet og stekt mat. 

Ingen kommentarer: